Paprykowa pieczeń z dzika

Zdjęcie główne #68 - Paprykowa pieczeń z dika
0
30.10.2015

Paprykowa pieczeń z dzika

 

Składniki:

- 1 kg mięsa z dzika (łopatka, szynka)

- mielona papryka ostra

- mielona papryka słodka wędzona

- pieprz czarny

- 1 czosnek

- 1 łyżka miodu

- oliwa

- 100 g słoniny (z dzika lub wieprzowa)

- ok. 2 łyżki śmietany

- 200 g sera żółtego pełnotłustego

- sól

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso natrzeć papryką, pieprzem i czosnkiem. Polać oliwą tak, by spód mięsa był w niej zanurzony, a następnie polać miodem. Włożyć do lodówki na 24 godziny, co 8 godzin przewracać. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni i ułożyć na niej zamarynowane mięso, smażyć z każdej strony – włókna muszą się natychmiast zamknąć, dlatego tłuszcz powinien być maksymalnie rozgrzany. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia lub gęsiarki, zalać wytopionym tłuszczem, podlać wodą i przykryć. Dusić przez około 1 godzinę. Po tym czasie dosypać sól, dusić jeszcze około 15 minut i wyjmować na talerz. Sos doprowadzić do wrzenia, dosypać do niego starty ser oraz zabielić śmietaną. Powstały sos należy energicznie mieszać, aby ser nie zbił się w grudki i nie przypalił w naczyniu. Mięso podawać z ziemniakami i buraczkami albo z surówką z kiszonej kapusty.

źródło przepisu: ATLAS MYŚLIWSKI, Wydawnictwo SBM, 2015